4 tips – så indexerar du din hemsida på Google

synas

Syns din hemsida inte på Google?
Då ska du läsa igenom våra tips på den här sidan.

Den vanligaste orsaken till att en hemsida inte finns med på Google är att den är helt ny. Googles sökrobot har helt enkelt inte hittat den ännu. Du kan själv anmäla din hemsida hos Google, men innan du gör detta rekommenderar vi att du läser igenom våra råd här nedanför från början till slut.

#1 – Gör klart din hemsida

Innan du lägger energi på att synliggöra din hemsida på Google (och andra sökmotorer) ska du fokusera på att göra klart innehållet. Sökmotorerna avskyr nämligen att visa tomma, innehållslösa hemsidor i sitt sökresultat.

Börja med att lägga krut på det grundläggande innehållet. Skriv klart dina texter, ladda upp eventuella bilder och se till så att dina kontaktuppgifter stämmer.

gorahemsida

#2 – Använd dina sökord i texten

En sökmotor bildar sig en uppfattning om din hemsida ungefär på samma sätt som en människa läser en bok eller tidning. Med andra ord genom att studera texten och resten av innehållet (bilder, titlar, rubriker etc).

Exempelvis: Ska du hemsida ha en chans att synas när en kund Googlar på ”hantverkare i Sundsvall” så bör denna fras finnas med i texten. Utelämnar du ”Sundsvall” så kan Google omöjligt förstå att din hemsida är relevant för sökfraser som inkluderar just ”Sundsvall”.

Vill du vara synlig när en kund Googlar på (exempelvis) ”hantverkare i Sundsvall” så ska denna fras finnas med i texten.


OBS!
Undvik att använda dina sökord onaturligt många gånger. Detta ser nämligen Google som en form av SPAM. Fundera istället på hur du kan få in dina sökord i texten på ett naturligt sätt. Om du skriver en text på cirka 200 ord så är det optimalt att få med sökordet cirka 2 – 10 gånger (alltså ungefär 1-5% av den totala texten.)

#3 – Anmäl din hemsida till Google

När innehållet på din hemsida är fix och färdigt ska du tala om för sökmotorerna att din hemsida existerar. Detta kan du göra på flera olika sätt. En bra början är att anmäla sin hemsida på Google. För att göra det behöver du registrera hemsidan via Googles tjänst Search Console.
Besök Google Search Console

I en del CMS-system, som WordPress, finns det i inställningarna att be Google indexera sidan. Men om tiden går, 1-2 månader, och din hemsida fortfarande inte syns kan du behöva anmäla den i Search Console för en extra “puff”.

 

googlelogo

#4 – Spread the word!

Använd social medierna såsom Facebook, Twitter, Google + och Linkedin för att sprida budskapet om din förträffliga hemsida och dina unika tjänster!

På så vis kommer fler och fler att upptäcka din hemsida och förhoppningsvis länka till den, vilket i sin tur kommer att öka sajtens synlighet på sökmotorerna.

socialmedia

Logga in på din webbmejl

Bli kontaktad

Fyll i formuläret nedan så återkommer någon av våra trevliga kundansvariga till dig. Ha en bra dag!