Hur känner jag igen ett spammejl?

Spam-mejl kan vara alltifrån löjeväckande till extremt sofistikerade, men det finns ett par knep som kan göra det lättare att identifiera.

  1. Börja alltid med att fråga dig själv varför det här har landat i din postbox. Om ett mejl utger sig från att vara t.ex. Facebook eller Linkedin, men eventuella konton är kopplade till andra adresser kan du alltid slänga det. Väldigt få företag skulle skicka ett seriöst mejl till annat än en registrerad kontaktadress, om inte du efterfrågat kontakten specifikt.
  2. Innehåller mejlet felstavningar, syftningsfel eller klumpigt översatta generiska fraser? Då är det troligtvis Spam. Mycket spam är robotöversatt från andra språk, för att nå så många som möjligt, om något inte känns rätt när du läser det är det troligtvis inte det.
  3. Stämmer avsändaradressen? Idag så visar nästan alla mejlprogram och mejlklienter ett namn för avsändaren, du kanske får från ”Karl Andersson” istället för ”kalle@andersson.se”, men informationen går nästan alltid att fälla ut och se, genom att antingen klicka på namnet i en telefon för att se ”visitkortet” eller i paranteser efter namnet på en desktop-klient. Om mejlet att du betalt en faktura till Tele2 två gånger, och återbetalning bara är ett knapptryck bort, kommer från ”Tele2 Ekonomitjänst ” så är det bara att markera som spam, eftersom den faktiska e-postadressen inte har med Tele2 att göra.

 Och om du är osäker, om ett mejl ser tillräckligt legitimt ut för att ändå kunna stämma, men den hänvisar dig till att trycka på en knapp istället för att gå till en hemsida eller av någon annan anledning ringer en varningsklocka: du kan alltid vidarebefordra det till support@internet.se för att vi ska göra en bedömning. Sätt gärna ett [spam?] i rubriken, så kikar vi på det och återkopplar så fort som möjligt med all information vi kan hitta om det.